pophone messenger

Jogosítványszerzés menete

0. A beiratkozást megelőző teendőid

Mielőtt beiratkoznál, jó, ha tudod, hogy vannak bizonyos intézni valóid, hogy minden jelentkezési feltétel meglegyen, nézzük mik ezek:

1,) érvényes orvosi alkalmassági - A házi orvosodnál tudod intézni, ő végzi a vizsgálatot, és állítja ki az alkalmassági papírodat. Esetenként ez 7.200,-Ft-ba kerül, és 10 évre szól. Egy tipp: Ha szemüveges vagy, de használsz kontaktlencsét is, akkor kérd meg az orvosodat, hogy a korlátozások rublikába tüntesse fel az alábbi kódot: 01.06. - Ez jelenti azt, hogy szemüveggel és/vagy kontaktlencsével is vezethetsz - ez fontos lesz, hiszen ez a kódszám bekerül a jogosítványodba is!

Ha a beiratkozás napjáig nem tudod elintézni az orvosit, nem probléma, ettől még el tudod kezdeni a tanfolyamot, viszont fontos, hogy 48 órán belül pótold az orvosit, hiszen csak azzal tudunk majd vizsgára jelenteni.

2,) Legalább általános iskola végzettséget igazoló bizonyítvány, eredeti példányban - Igaz, a beiratkozáshoz nem kell magaddal hoznod, viszont meg kell, hogy legyen eredetiben, hiszen a kresz vizsgán fogják tőled kérni majd, ahol be kell mutatnod azt. Ha nincs meg az eredeti verzió, akkor tudsz hiteles másodlatot kérni az iskoládtól, ennek van egy formakövetelménye, amit a Hatóság kimondottan elfogad ez esetben. Ilyen esetben jelezd ezt nekünk, mi pedig segítünk az igénylésben. Egy tipp: Ha a 8 osztályos bizonyítványod nincs meg, de az érettségi, vagy szakmunkás bizid igen, az is jó, de fontos, hogy eredetiben kell ez is.

 

1. Beiratkozás

Személyesen vagy Online módon is be tudsz iratkozni

Személyes beiratkozás esetén szükség van a személyes irataidra, az orvosi alkalmasságidra, valamint, hogy be tudd fizetni a kresz tanfolyam díját, ami jelenleg B kategória esetén 64.900,-

Fizetni tudsz bankkártyával és átutalással is. Ha nem múltál még el 18 éves, akkor a személyes szerződés kötéshez egyik szülődnek is be kell jönnie.

Személyesen a kőhíd utcai irodánkban, nyitvatartási időben várunk téged.

Online beiratkozás esetén pedig a képzési szerződésedet, a befizetésről szóló számlát, de még az elméleti tanfolyamot is online küldjük meg neked, amit a fizetést követően azonnal elérsz.

Regisztrálj, pár egyszerű lépésben weboldalunkon, az "eldöntöttem, jelentkezem" gombra kattintva.

2. Elméleti Tanfolyam

A Kreszt e-learning formában tudni csinálni, az E-Titán programon keresztül. A tananyag modulokból épül fel, minden modul végén önellenörző teszt kérdéssorral tudod felmérni az aktuális tudásodat.

A tananyag végén pedig egy próbavizsgát kell megcsinálnod, legalább egyszer 87%-ra ahhoz, hogy a Kreszt sikeresen elvégezd, ezt követően tudunk neked majd vizsgaidőpontot kérni elméleti vizsgára.

A Kreszt az első belépéstől számított 180 napig éred el, és 75 órát tudsz benne tanulni. Ha esetleg kicsúsznál az időből, van lehetőség hosszabbításra. 2 határidőt kell nagyon figyelned: 1. az első belépéstől számított 9 hónapon belül legalább 1szer el kell menned vizsgázni, ha nem sikerül, akkor további 3 hónapod van rá, hogy sikeres vizsgát tegyél (tehát összesen 1 éved), különben újra kell kezdened a teljes képzést, és az addigi befizetéseid "elúsztak" 

3. Elméleti vizsga

A sikeres kresz tanfolyam elvégzését követően az alábbi teendődid vannak:

1,) Be kell jönnöd hozzánk az irodába aláírni a jelentkezési lapodat,

2,) Ha még nem tetted meg, be kell fizetned a kresz vizsga díját (4.600,-), és egyúttal a forgalmi vizsga díját is (11.000,-)

3.) Ha még nem adtad le, be kell hoznod az orvosi alkalmasságidat.

Ezek után tudunk neked vizsgaidőpontot kérni a KAV-nál, általában a várakozási idő: 2 hét. Addig van időd gyakorolni, készülni a vizsgára, amin személyesen kell megjelenned Kecskeméten, a Szent István krt. 19/a szám alatt (Műkertváros)

Minden infóról (Mikor lesz a vizsga, hova kell menned pontosan, mit vigyél magaddal, stb.) emailben és sms-ben értesítünk majd.

4. Forgalmi vezetés

A sikeres kresz vizsgát követően tudsz autóba ülni, és el tudod kezdeni a vezetést. A várakozási idő: átlagosan 3-4 HÉT, és NEM HÓNAP!

Minden esetben te tudod kiválasztani a számodra szimpatikus oktatót, és a vezetési csomagot, amiben szeretnél vezetni. Fontos, hogy tudd, milyen időpontokban fogsz ráérni vezetni, mert ezt előzetesen az oktatóddal is kell egyeztetned.

Fizetned itt a vezetési órákat kell, amit tudsz részletekben is rendezni. Általában a kötelező 30 órát 3 egyenlő részletben - 10 óránként - célszerű fizetni, de ettől eltérő ütemezésben is rendezheted felénk a vezetési órákat.

Fontos: Minden esetben nálunk, az irodában, vagy elektronikus felületen átutalással, bankkártyával tudsz fizetni.

5. Forgalmi vizsga

Kötelező óraszám, amit le kell vezetned: 29+1 vizsgaóra. A legtöbb esetben ez nem szokott elég lenni ahhoz, hogy fel tudj készülni a sikeres vizsgára. Hallottál már az ÁKÓ mutatószámról?

Ez mutatja meg, hogy egy adott iskolánál átlagosan hány vezetési órával tudnak sikeres vizsgát tenni a tanulók. A Dél-Alföldi régióban, és nálunk is, ez a szám 40-50 óra között van, átlagosan. Ezzel jó, ha kalkulálsz.

A célunk az, hogy Téged ne csak a vizsgára, hanem a mindennapi közlekedésre megtanítsunk, helyes döntéseket hozva azokban a vezetési szituációkban, amikkel nap mint nap találkozni fogsz.

Maga a vizsga 60 perces, Te, az oktató, és a vizsgabiztos lesz jelen az autóban. 

Sikertelen vizsga esetén van lehetőséged pótvizsgára, ilyenkor minden esetben egyeztetünk az oktatóddal, hogy mi vezetett a sikertelenséghez, és mik azok a hibák, amit javítani kell. Ehhez párosítjuk a pótórák számát is. Nincs kötelező óraszám!

Pótvizsga időpontot csak akkor tudunk intézni, ha előtte befizeted ennek költségeit: a pótvizsga díját (11.000,-), és a vezetési csomagodhoz tartozó vizsgaóra díját is!

 

6. EÜ vizsga, kinek kell, kinek nem, hogy zajlik?

Az Elsősegély vizsgáról sok információ terjed, sajnos nem mind helytálló. Tegyük gyorsan tisztába. Elsősegély vizsgát mindenkinek kell tennie, aki jogosítványt szeretne szerezni, de mindig vannak kivételek:

- Ha már van más kategóriából jogosítványod, 

- Ha végzettséged alapján tudod kérvényezni a felmentésed alóla, 

- Ha már korábban bármilyen okból megcsináltad az EÜ vizsgát,

akkor nem kell újból vizsgáznod Elsősegély nyújtási ismeretekből. Minden további esetben igen, viszont amit sokan kevernek, nem kötelezhető senki sem elsősegély tanfolyam elvégzésére. Vizsgázni tudsz úgy is, hogy nem végzel el semmilyen tanfolyamot hozzá.

Mi sem tesszük kötelezővé, hiszen lehet, hogy te tanultad az iskolában, a munkahelyeden, vagy rendelkezel már olyan ismeretekkel, amiben biztonsággal le tudsz vizsgázni, neked akkor nem kell tanfolyamon részt venned, ennek a díját megspóroltad magadnak.

Ha a fentiek alapján nem ismertél magadra, akkor neked javasoljuk az EÜ tanfolyam elvégzését, ehhez több opció közül is tudsz választani. Érdeklődj irodánkban.

Magát a vizsgát a Vöröskereszt szervezi, az ő oktató termükben kell szóbeli vizsgázni. 

7. Jogosítvány igénylése

Nézzük, mi kell majd neked, hogy a jogosítványodat meg tudd igényelni a Kormányablakban:

1.) Sikeres forgalmi vizsga, ennek eredményét elektronikusan megkapják a Közlekedési Hatóságtól,

2.) Sikeres EÜ vizsga, erről kapsz egy igazolást, amit vinned kell magaddal az igényléshez,

3.) Orvosi alkalmassági, eredeti példányban, amit vinned kell magaddal az igényléshez,

4.) Személyes iratok (személyi, lakcím kártya).

Ezek után készítenek rólad egy fényképet, és kapsz egy fényképes igénylő lapot is, amivel onnantól kezdve már vezethetsz. Ez 30 napig érvényes, de a rózsaszín plasztik kártyád 8-10 napon belül elkészül, és megkapod.